Meteen naar de inhoud

Wie zijn wij?

Als Brouwer je achternaam is en je houd van lekkere speciaal bieren dan heb je al heel snel de droom om je eigen bier te brouwen.
De twee broers Aren en Frans Brouwer uit Urk hadden al van jongs af aan die droom om hun achternaam in de praktijk te brengen. In 2017 kocht Aren een woning in het buitengebied van de Noordoostpolder waar een grote schuur bij zat.
Voor de grap werd geopperd om daar een brouwerij in te maken. Toen zijn vrouw toestemming gaf was er geen bedenken meer aan en werd begonnen met het verbouwen van de schuur. Zo startte het avontuur van WijBrouwers.

In 2018 volgden de twee broers een brouwcursus bij Brouwerij Kemphaan in Almere. Lex Meeuwisse, de brouwmeester van De Kemphaan, leerde ze de fijne kneepjes van het vak. Na het ontvangen van hun diploma konden ze dan echt beginnen. Omdat de schuur nog niet geheel verbouwd was werd eerst begonnen met het brouwen met behulp van moutextracten. Hier heb je slechts één pan voor nodig. Die ene pan, van 100 liter, werd de basis van de brouwinstallatie. Het verbouwen van de schuur had wat vertraging maar in 2020 was dan eindelijk de ruimte klaar. Nu kon het echte werk beginnen namelijk de aanschaf van een installatie. Al vanaf het begin was duidelijk dat ze geen alles-in-één apparaat wilden. Dat had niet de charme van het ambachtelijk brouwen. Een HERMS-installatie is wat ze wilden. HERMS staat voor Heat Exchanged Recirculating Mash System wat inhoudt dat tijdens het maischen het water wordt rondgepompt. Het is een driepanssysteem waar in de eerste pan water zit, in de tweede pan, de maischpan word het mout gestort en de derde pan is de kookpan. Tijdens het maischen wordt het water door een spiraal gepompt welke in de eerste pan zit. Deze pan wordt verhit middels een brander en warmt de vloeistof op tot de gewenste maischtemperatuur. Het opgewarmde water gaat weer terug de maischpan in en omdat het continue circuleert is de maischtemperatuur nauwkeurig te bepalen.
Sinds deze installatie wordt er niet meer gebrouwen met moutextract maar werd er alleen nog volmout gebrouwen.

Met alleen een installatie ben je er natuurlijk nog niet dus werden er ook RVS-werktafels aangeschaft en diverse meetapparatuur om het brouwproces goed in de gaten te kunnen houden.

Er volgden vele brouwdagen en het assortiment bieren werd gestaag groter. Het eerste zelfgemaakt recept werd een quadrupel. De lekkerste (volgens WijBrouwers, familie en bekenden) en genaamd Tante Geertjen. Een smaakvol bier van 10,5% genoemd naar oud-oud-tante Geertjen Brouwer. Zij had als lijfspreuk: “Wij Brouwers zijn niet perfect, maar zweven er akelig dicht tegen aan.” Deze lijfspreuk leidde tot de naam van de brouwerij en ter nagedachtenis werd de quadrupel naar haar vernoemd. De corona-crisis zorgde ervoor dat vele wedstrijden niet door konden gaan. Toch was er begin 2022 een gilde die een open wedstrijd organiseerde, Brouwersgilde de Amervallei. Er was net een batch quadrupel klaar en voor de grap werd geopperd om mee te doen. Dat was toch wel een beetje spannend zo’n eerste wedstrijd. En toen kwam daar de uitslag. Met 90 punten (van de 100) werd de Tante Geertjen niet alleen eerste in de categorie maar waren WijBrouwers ook algeheel kampioen. Dat een bier lekker is, is één. Maar dan ook nog kampioen er mee worden is natuurlijk een hele grote eer als brouwer zijnde.
De Tante Geertjen haalde op het ONK 2023 een knappe 9e plek.

Momenteel zijn de twee broers bezig om de bieren op grotere schaal te gaan brouwen bij een brouwerij met grotere capaciteit. Op die manier kunnen zij de bieren verkopen aan liefhebbers. Een van de eisen is wel dat ze zelf mogen brouwen en het niet laten brouwen want dan verliest de bier de eigen identiteit.
Verdere updates zullen op onze site bekend gemaakt worden.

Verhuisd! Afgelopen jaar is Aren verhuist en daarmee ook de brouwerij. In de boerderij waar hij nu woont zit een volledig betegelde ruimte inclusief (vloer)verwarming en (warm)wateraansluiting. Ideaal om in te richten als brouwerij natuurlijk. De installatie is inmiddels opgesteld en heeft al weer gedraaid. Nu zijn we bezig om de installatie elektrisch te maken aangezien er ook een krachtstroomaansluiting zit. Als dat alles klaar is (kan nog wel even duren) dan komt het langzaamaan aanvragen van vergunningen etc. ook in zicht.